18.04.2017
Продаж нерухомості

Новобудова чи вторинний ринок

       Вирішивши  купити житло у Львові, ви неодмінно знайдете доволі широкий вибір з-поміж різних типів будівель: австрійські будинки 16 – 19 ст. із великою площею та високими, інколи до 5,7 м. , стелями; польські «люкси», збудовані на початку минулого століття однойменною компанією; будинки радянських часів – «хрущівки», «сталінки», «кавалерки» та інші. І, як у кожному прогресивному місті що активно розвивається, до вищезазначених варто також додати новобудови, які користуються усе більшим попитом.

       Обирати квадратні метри в новобудові чи з переліку пропозицій вторинного ринку – питання смаку та гаманця. До купівлі житлової нерухомості люди завжди підходили відповідально, адже цей процес пов’язаний із істотними фінансовими затратами, це ж стосується і житла у новобудовах, яке зазвичай зустрічається у «нульовому циклі», тобто без оздоблення, і часто є помітно дешевшим за пропозиції з ремонтом на вторинному ринку. У наші дні, коли купівельна спроможність громадян не є надто високою, а ціни на комунальні послуги зростають ледь не щокварталу, до цього питання підходять із особливою прискіпливістю, ретельно підбираючи усі параметри і комплексно оцінюючи можливі ризики. Не варто забувати, що витрати на ремонт та доведення до житлового стану такої квартири починаються орієнтовно від 100 у.о. за кв.м.

Переваги новобудов


       Що ж до первинного житла, його основними перевагами є новітні технології будівництва та матеріали, відповідність сучасним стандартам та нормам. Усе частіше зустрічається можливість вільного планування квартири, коли уся площа фактично являє собою Open space (англ. «відкритий простір»), і майбутнього власника у виборі кількості кімнат та розподілі простору обмежує лише його фантазія та гаманець. Великі площі апартаментів, ефективна шумо- та теплоізоляція, сучасні безшумні ліфти, автономні опалювальні системи, підземні паркінги, системи відеоспостереження – це лише частина тих переваг, якими приваблюють провідні будівельні компанії нашого міста потенційного шукача житла та часто схиляють його зробити свій вибір на користь помешкання сучасного зразка.


Щоденно проводимо детальний моніторинг ринку новобудов:

 


 

Забудовники Львова та вартість пропозицій в новобудовах

       Найчастіше у Львові  можна зустріти первинну нерухомість від таких будівельних компаній, як «Грінвіль», «Ріел», «Інтергал Буд» та «Еко-дім». Асортимент пропонованого житла від забудовників є доволі широким, тож навіть вибагливий покупець зможе підібрати собі бажаний варіант.
Нижче наведені актуальні середні ціни на здані новобудови (нульовий цикл) у місті Львів станом на початок 2017 року:

Ціни на здані новобудови в нульовому циклі:

 

Район Львова: Мінімаль. ціна, доларів США /кв.м Максим. ціна, доларів США/кв.м.
Галицький 1100 2000
Личаківський 700 2500
Залізничний 600 1000
Шевченківський 550 1100
Франківський 600 1400
Сихівський 600 1300
Окраїни міста 450 700
Близькі до Львова населені пункти 450 900

Також розглянемо вартість ще не зданих в експлуатацію новобудов  (мін. ціна – на етапі котловану, макс. ціна – на етапі підготовки до здачі в експлуатацію):

Ціни на нездані новобудови:

 

Район Львова: Мінімаль. ціна, доларів США /кв.м Максим. ціна, доларів США/кв.м.
Галицький 900 1500
Личаківський 470 1500
Залізничний 430 800
Шевченківський 450 1000
Франківський 450 1200
Сихівський 460 800
Окраїни міста 370 650
Близькі до Львова населені пункти 330 600

       Як і очікувалось, найвищі ціни на здане житло в новобудовах саме у Галицькому районі, хоча їх кількість тут невелика через нестачу місця для зведення та обмеження, накладені історичною цінністю архітектури центральної частини міста. Зазначимо також, що кількість продаж забудовниками на етапі «котловану»  не є великою, в середньому 20% від загальної кількості.

Актуальні пропозиції квартир у новобудовах

Пропозиції від забудовників та попит на новобудови

       На даний час у нашому місті нараховується біля 100 пропозицій новобудов, тож перед шукачами житла постає на правду різноманітний асортимент   «квадратних метрів» у різних районах та різної площі - від недорогого економ-класу з невеликою квадратурою, до елітного помешкання у центральній частині. Поряд з околицями міста також є доволі чисельний вибір котеджів – невеликих, переважно двоповерхових будівель.

       Очевидно, що будівельні компанії враховують наявний попит на ринку нерухомості у Львові та потреби клієнтів. Ми вирішили більш детально розкрити цю тему у розмові з Миколою Петровичем Онуфрієнком – керівником відділу продажу нерухомого майна компанії «Дуоком», експертом ринку нерухомості:

— Які зараз є пропозиції квартир від забудовників?

 

Онуфрієнко Микола Петрович— На сьогоднішній день великим попитом користуються квартири у новобудовах  з невеликою площею. Це пов’язано із зниженням купівельної спроможності наших громадян, що спричинене  підвищенням курсу долара. Відповідно до цього забудовники Львова переорієнтувалися на будівництво квартир здебільшого невеликої площі: від 35 кв.м. для однокімнатної та від 55 кв.м. для двокімнатних. Фактично зараз в попиті є житло економ-класу. Якщо брати до уваги квартири класу «еліт» - їх за останній час почали будувати значно менше, але це не означає, що на ринку нерухомості Львова не має взагалі таких пропозицій - просто ринок переорієнтувався на дешевий сегмент житла.

Що купують у Львові? На які саме квартири у новобудовах Львова та в яких районах зараз спостерігається найбільший ажіотаж?

 

Станом на сьогодні найбільший попит припадає на квартири в новобудовах у районах наближених до центру. Це Шевченківський район (біля «ІнтерСіті»),  Залізничний район (пл. Кн.Святослава, поч. вул.. Шевченка), а також Франківський район. Причиною ажіотажу у вищезазначених районах є їх вигідне розташування: хороша транспортна розв'язка, розвинена інфраструктура. Квартири у новобудовах у цих районах є ліквідними як на продаж так і на здачу в оренду. Якщо брати до уваги цінову політику - це 680 - 900 у.о. за кв.м, якщо без ремонту, та 900 у.о. - 1200 у.о. за м.кв.  за варіант з ремонтом. 

Технології будівництва та  сьогоднішні підходи на ринку новобудов Львова

       На відміну від будівель старого зразка, споруджених декілька десятиліть тому, де основний акцент робився переважно на можливості розмістити чим більше квартир невеликої площі в одному будинку, а зручність планування та екстер’єр посувались на задній план, у сучасних будинках цьому відведено значно більше уваги і «квадратні метри» використовуються більш раціонально. Так, зараз широко поширеною є монолітно-каркасна технологія будівництва,  яка дозволяє уникнути необхідності у внутрішніх несучих стінах. Завдяки цьому можна зробити планування на свій смак, просто розмістивши у необхідних місцях перегородки. Ще одна перевага цієї технології – значно менші втрати тепла при експлуатації через відсутність стикових швів, що дуже актуально, зважаючи на високі ціни на газ. Окрім цього, сучасні фасади не потребують додаткового зовнішнього утеплення.

       Все частіше забудовники Львова проектують та споруджують не просто будинки, а цілі житлові квартали із тематичним дизайном (до прикладу, комплекси «Парус», «Велика Британія» «Бейкер Стріт») , де може бути присутня  своя інфраструктура: торгові центри, спорткомплекси, тенісні корти, паркінги тощо. Велика увага приділяється екстер’єру та облаштуванню прибудинкової території. На перших (цокольних) поверхах, як правило знаходяться комерційні приміщення, останні поверхи зазвичай є технічними.

       Приклад стилізованого фасаду сучасної новобудови у центральній частині міста (жк «Старе Місто»). Житловий комплекс також містить підземний паркінг та комерційні приміщення:

Що купують львів’яни? Якими є сьогоднішні тенденції при виборі новобудови

       При таких доволі значних масштабах будівництва, а це біля ста новобудов тільки у межі міста, відчутним є їх вплив на розвиток Львова в цілому. Це і збільшення доступної для купівлі житлової площі, і нові інвестиції, нові стандарти житла.

       Коментар від Євгенії Михайлівни Шкап’як – керівника відділу продажу нерухомого майна компанії «Дуоком», експерта ринку нерухомого майна:

Шкап’як Євгенія Михайлівна       «Сьогодні у Львові дійсно спостерігається тенденція будівництва житлових комплексів, що поєднують у собі як житлову частину, так і побутове обслуговування мешканців, що перебувають в безпосередній близькості від місця праці. Концепція розвитку і будівництва майбутнього житла повинна відповідати вимогам розширення, перебудови, створення просторового і зовнішнього розмаїття у забудові, спрямованого на задоволення зростаючих соціально-побутових вимог до місця розташування. 

       Все більш вагомим фактором, що виливає на вибір  при купівлі квартири в новобудові є розвиненість інфраструктури житлових комплексів. Проте такими важливими елементами інфраструктури, як паркінги, освітні заклади, зелені зони тощо може похвалитись далеко не кожен комплекс. 

     Люди, купуючи навіть недороге житло, хочуть, щоб воно володіло набором якостей, порівняних з бізнес-класом. З цієї точки зору, все більшого значення набуває розвиненість інфраструктури новобудов. Забудовники  передбачають у проектах нових житлових комплексів перелік елементів інфраструктури, проте їхня реалізація, якщо і відбувається, то в останню чергу, а саме тоді, коли дані комплекси уже давно заселені. На жаль, трапляється і їх абсолютна відсутність (через особисті міркування забудовника), результатом цього з часом може стати перевантаження наявної інфраструктури.»

«Люди, купуючи навіть недороге житло, хочуть, щоб воно володіло набором якостей, порівняних з бізнес-класом.»

 


Статтю підготував прес-центр компанії "Дуоком"