10.03.2017
Продаж нерухомості

        Житлове питання ніколи не втрачає своєї актуальності, тож із завершенням поточного року багато людей, які мають у планах купівлю   квартири чи комерційної  нерухомості, або ж просто цікавляться новинами із цієї сфери, ставили собі два цілком логічних запитання: які ж будуть ціни на нерухомість у 2017 році в Україні, в тому числі і у Львові? Чого варто очікувати від ринку та які будуть прогнози? І не дарма, адже знання тенденцій цін на ту чи іншу категорію житла та обізнаність у ситуації на ринку нерухомості можне  стати у пригоді при обранні найоптимальнішого варіанту та зекономити  час і кошти.

       Тому ми вирішили поцікавитись думками провідних експертів ринку нерухомості з цього приводу та спробували підбити підсумки по цій темі.

Ціни на нерухомість по районах та кімнатах за даними 2017 року

Думки та прогнози експертів ринку нерухомості

Онуфрієнко Микола Петрович – керівник відділу продажу нерухомого майна компанії «Дуоком»:

Онуфрієнко Микола Петрович― Якими на Ваш погляд, як експерта, є сьогоднішні ціни на нерухомість?

― На сьогоднішній день ціни на нерухомість на вторинному ринку досягли свого нижнього рівня.  Якщо не брати до уваги прив’язку до району - зараз у Львові можливо знайти пропозиції по 500 у.о. за квадратний метр і навіть трохи нижче. Ціни на первинному ринку Львова подекуди починаються від 9 800 грн. за метр квадратний, але вони є актуальними лише на початкових етапах будівництва. Чим ближче об’єкт до дати здачі в експлуатацію – тим ціна за кв.м. на первинному ринку зростає. Якщо ж брати до уваги райони Львова - то найдорожчим є Галицький район. Тут ціни коливаються в межах 700 у.о. – 2000 у.о. за кв.м. Найдешевшими районами є Сихівський, Шевченківський (р-н Галицького перехрестя), Личаківський (район вул. Тракт Глинянський). Ціни у вищезазначених районах коливаються від 500 у.о. за кв.м. до 800 у.о за кв.м.

― Які тенденції можуть вплинути на ціни нерухомості у 2017 році?

― Є багато факторів, які впливають на ціни. Основними з них є економічні та фактори державного регулювання. Серед економічних факторів, які можуть вплинути на нерухомість можуть бути рівень інфляції в країні, рівень заробітної плати, коливання курсу валют тощо. Якщо в країні спостерігається сприятлива економічна ситуація - рівень цін на нерухомість залишається стабільним. При значних економічних коливаннях - ціни так само коливаються.

Також ситуацію коментує Олександр Сергійович Моргун – приватний нотаріус:

Моргун Олександр Сергійович«Прогноз на 2017 рік такий, що ринок нерухомості почне рости, але повільними темпами. Здебільшого попит зросте на малокімнатні квартири, оскільки вартість житлової нерухомості впала до найнижчої межі як на вторинному так і на первинному ринку. Дозволити собі нерухомість великої площі (від 100 м.кв) можуть лише одиниці, тому що вартість комунальних послуг непомірно зросла а рівень заробітків лишився на старому рівні. Тож квартири невеликої площі (25-35 м.кв.) будуть користуватись значним попитом, що спричинить повільне зростання їхньої ціни, а квартири із великою площею залишаться на рівні 2016 року або несуттєво втратять у ціні, оскільки верства населення, яка  зможе їх купити та утримувати  - зменшиться».

Загальні тенденції цін на ринку нерухомості 

       Збільшення активності на ринку нерухомості підтверджується також і даними зі звіту про фінансову стабільність за грудень 2016 року Нацбанку України, де зазначено що реальні доходи населення хоч і мінімально, але зросли в II кварталі 2016 року після значного тривалого падіння внаслідок кризи, що є однією з перших ознак зростання купівельної спроможності, хоча її поки недостатньо, щоб суттєво збільшити попит на житлову нерухомість. Тому поки що попит визначають фактори, які зазвичай є другорядними, один з яких - ризик втратити депозит у неплатоспроможному банку, через що вкладники і вилучали кошти та купували нерухомість, яка, як відомо, завжди вважалась найбільш надійною інвестицією через свою цінність для сучасної людини.
       Також у звіті згадується про активізацію кредитування житла. Попит на іпотеку поволі зростає разом із кількістю схвалених заявок на іпотечні кредити. У свою чергу депозитні установи кредитують купівлю житла як на первинному, так і на вторинному ринках. Хоча, за оцінкою посередників, частка житла, купленого в кредит, поки що не перевищує 5%. Кредитування забудовників  (як короткострокове так і довгострокове) також присутнє, однак загальні обсяги поки що не великі, проте беручи до уваги зниження темпів інфляції та відсоткових ставок можна очікувати його зростання.
       Низькі ціни на житло по всі території України та зростання кількості угод купівлі-продажу житлової нерухомості свідчать, що основна фаза спаду на ринку минула, тож найближчим часом він буде більш-менш стабільним, - повідомляють у НБУ.
       За даними ж порталу «Hubs», ціни на нерухомість у 2017 році можуть впасти на 3-5%. Проте не варто очікувати і повного обвалу цін. Хоч продажі на вторинному ринку і впали через зниження попиту, купівельна спроможність усе-таки стабілізувалась, але перебуває на доволі низькому рівні.  Головна причина можливого зниження цін – зріст кількості пропозицій на вторинному ринку. Що ж стосується первинного ринку, то вже зараз забудовники пропонують різноманітні програми та  знижки від 10% та більше - залежно від того, наскільки швидко клієнт бажає придбати житло. 

Що буде далі  - прогнози

       Тож, зі слів експертів ринку нерухомості виходить, що великим попитом у 2017 році буде користуватись саме житло із невеликою площею через свою дешевизну. Мала купівельна спроможність громадян та непомірно великі ціни на комунальні послуги робить квартири із великою площею менш доступними. 
       Вплинути ж на самі ціни теоретично можуть економічні чинники та фактори державного регулювання, серед яких: обмеження обороту нерухомості і способів землекористування; вартість комунальних послуг і громадського транспорту; політика податкових органів; спеціальні правові норми (нормативне встановлення орендних ставок, обмеження прав власності, охорона навколишнього середовища і.т.д.).
       Реальні доходи громадян у II кварталі 2016 зросли, що є однією з перших ознак збільшення купівельної спроможності. Кредитування житла також активізувалось, попит на іпотеку зростає разом із кількістю схвалених заявок на іпотечні кредити.