06.02.2015
Оренда нерухомості

На що реагують орендарі обираючи квартиру?

Вартість оренди нерухомості за місяць а також вимоги орендаря до стану квартири залежить, насамперед, від її класу.

Економ-клас - підготовка квартири

На оренду житла економ-класу зазвичай є найбільший попит серед клієнтів. Однак перед власником часто постає питання: як здати таку квартиру максимально вигідно і за максимальну ціну або дорожче? Що для цього потрібно зробити:

Найважливіші поради:

1. Простір. Максимально очистити простір: максимально позбутися від лишніх предметів та старих непотрібних речей. Особисті речі в квартирі варто забрати взагалі або в крайньому випадку скласти в окремому закритому місці (балкон, комора).

2. Порядок. Дуже бажано провести генеральне прибирання: вимити вікна і світильники, попрати штори і т.д. Перше враження чистоти і свіжості не буде оманливим. Чистота не лише додасть до оцінки квартири, але і продемонструє повагу до орендаря та охарактеризує для орендаря власника. Люди обов’язково звернуть велику увагу на порядок та якість чистоти і емоційно це дуже впливає на рішення зняти саме Вашу квартиру.

3. Косметичний ремонт: переклеїти або поклеїти обідрані шпалери, освіжити стару побілку, оновити лінолеум, встановити лампочки які перегоріли...

4. Чи потрібні меблі? Встановіть у квартирі принаймі мінімально необхідні меблі: диван, кухонні меблі, шафа, стільці, стіл. Не варто захаращувати простір старими меблями радянських часів, якщо є змога: мінімум старих, обшарпаних меблів. Але важливо що квартири взагалі без меблів коштують дешевше та здаються в оренду важче і довше.

5. Налагодити справність кранів, каналізаційних стоків, розеток, батарей, водонагрівача (якщо такий є у квартирі). Також важливо є полагодити замки на дверях та тумбочки, якщо вони несправні і т.п. Більшість людей які будуть оглядати квартиру можуть відкрити двері, тумбочку, перевірити кран на наявність води і тому обов’язково помітять несправності.

6. Мінімальна побутова техніка. Необхідний мінімум на який розраховує більшість орендарів складають: кухонна плита, холодильник, пральна машина і телевізор. Цікаво, що в останні роки в 90% заявок «Зняти квартиру» обов'язковим пунктом значиться наявність пральної машини.

7. Інтернет - це необхідність. Остінні роки питання наявності у квартирі інтернету є дуже важливим для орендарів. З Інтернетом справи йдуть подібно ситуації з пральною машиною.

 

Бізнес-клас та Елітний клас - підготовка квартири

Орендарі нерухомості подібного рівня не тільки готові платити дорого, але й дуже вимогливі до комфорту, який повинен відповідати заявленому класу житла. Тому, щоб отримати вигідну орендну ставку - НЕ завищену, а комерційно обґрунтовану, - орендодавцю не варто поспішати, а краще ретельно підготуватися до даного заходу.

Найважливіші поради:

1. Косметичний ремонт. Якщо в квартирі вже є якісний ремонт, то при необхіднсті його слід освіжити. Якщо ж ремонт у квартирі відсутній або життєво застарів - інтер'єром доведеться зайнятися впритул. Доцільно вдатися до допомоги дизайнера, який зможе розробити проект, адаптований для здачі квартири в оренду. Для оренди віп-класу необхідні якісні матеріали ремонту а також дизайнерський проект.

2. Побутова техніка. Варто подбати про облаштування квартири в першу чергу побутовою технікою, яка найбільш важлива для орендаря: кондиціонер, сигналізація та автономне опалення, системи для забезпечення постійного водопостачання гарячої та холодної води, пральна машинка, холодильник, посудомийна машинка, кухонна техніка, порохотяг. Квартира еліт- (віп-) класу повинна бути обладнана побутовою технікою класу «люкс», починаючи з посудомийної машини і закінчуючи домашнім кінотеатром.

3. Інтернет та пральна машинка. Про їх відсутність на квартирі бізнес- чи еліт-класу не може бути навіть мови.

4. Меблі. Більшість (90 і більше %) клієнтів шукають квартири повністю з меблями.  Інколи буває що орендар шукає житло бізнес- або віп-класу частково умебльоване. У кожному разі, кухня має бути повністю укомплектована і з меблями, а кімнати можна меблювати мінімально. Озеленення квартири рекомендується помірне.

5. Чистота та простір. Останнім штрихом перед тим, як здати квартиру в оренду, повинна стати генеральне прибирання. Квартира повинна зустріти потенційного орендаря чистою і свіжою і в жодному разі без слідів перебування попереднього орендаря. 

Подібні публікації: